Du er her: 
søndag15mar2020

Gudstjeneste - med sognesøndag

søndag15mar2020 kl. 10:00 - 14:00

3. søndag i fasten: Sognedag med kirkefrokost

Sognedag: Højmessen under lup

Ved lektor ved Pastoralseminariet Kjeld Slot Nielsen

I 1992 fik folkekirken en ny ritualbog og en ny ordning af højmessen. Meget er sket siden da: Kirkerne inviterer stadig flere forskellige grupper i sognene ind til stadig flere forskellige gudstjenester; der er udarbejdet et væld af nye bønner, ritualer og salmer og teologerne anskuer i dag gudstjenesten fra flere og nye vinkler end det var tilfældet i 1992. Derfor besluttede biskopperne i 2016 at nedsætte en række udvalg, der fik til opgave at beskrive denne udvikling på en sådan måde, at det kan danne baggrund for en bred og offentlig debat om gudstjenestelivet i folkekirken.

Et af disse udvalg fik til opgave at sætte gudstjenestelivet og særligt højmessen under lup og blandt andet spørge, hvad det har betydet for højmessen, at den må se sig selv som en blandt mange gudstjenester samtidig med at den stadig i princippet opfattes som hovedgudstjenesten.

Lektor ved pastoralseminariet i Aarhus, ph.d. Kjeld Slot Nielsen var med til at skrive rapporten om gudstjenestelivet og højmessen og vil i foredraget præsentere en række af rapportens resultater og løfte sløret for, hvorfor det at ændre ritualer og ord i gudstjenesten er som at gå på æggeskaller.